Menü Bezárás

Tájékoztató az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséről

Tisztelt Fehérvárcsurgóiak!

4/2020.(VI.12.) önkormányzati rendelet alapján Fehérvárcsurgó belterületén az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése március 1.- és november 30. között ünnepnapok kivételével
keddi napokon 6.00-10.00 óra
pénteki napokon 18.00-21.00 óra között megengedett.

Kérem szépen a lakosságot, hogy az együttélés szabályait szem előtt tartva az alábbi javaslatokat megfogadni szíveskedjenek, hogy a lakókörnyezetünket a lehető legkisebb mértékben zavarjuk:
1. Kizárólag az ingatlanon belül szabad égetni, közterületen tüzet gyújtani tilos!
2. A tevékenységet úgy végezzük, hogy az emberi egészséget és környezetet a legminimálisabban károsítsa, az égetés hősugárzása másban kárt ne okozzon.
3.Kizárólag már száraz ágnyesedéket, metszési hulladékot gyújtsunk be. A komposztálható zöld hulladékot ( levél, fűnyesedék, lágyszárú növényzet) ne égessük, komposztáljuk!
4. Kizárólag száraz, szélcsendes időben égessünk.
5. Égésgyorsító anyagot ne használjon!
6. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet!
7. Az avar és kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék, veszélyes anyag, papír égetése tilos!
8. Gondoskodjunk mindig oltóeszközről, hogy szükség esetén azonnal használni lehessen.

A nem megfelelő módon és időben végzett tűzgyújtás a 306/2010 (XII.23) kormányrendelet alapján 100.000 Ft bírsággal sújtható!

2021. január 1-jétől tilos lesz a kerti avar és hulladék égetése!
Kérem Önöket az ezzel kapcsolatos szemléletváltásra, az ilyen jellegű természetes hulladék másként való feldolgozásának átgondolására. Önkormányzatunk is folyamatosan tájékozódik és keressük a lehetőséget, hogy megoldást találjunk a zöld hulladék mindenki számára elfogadható vagy megoldható kezelésére!

Az elfogadáshoz egy kis segítség Bálint Györgytől:

“A klímaváltozás ügyét nagyon fontosnak tartom. Épp tegnap este próbáltam valahogy végiggondolni az emberiség történetét. Most már teljesen világos előttem is, hogy az ember ezt nem tudja megváltoztatni. A légkör szén-dioxid-szintje csak növekszik, a tengerek szintje emelkedik, a gleccserek elolvadnak, és még hosszan sorolhatnám a Földön történő ezernyi változást. Lehet, hogy ezeket nem tudjuk megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet hozzá. És ezt az alkalmazkodást kell megtanulni a természettől. Mert a természet, amióta létezik – nem tudom, kinek az akaratából, de létezik –, azóta mindig azt tanítja, hogy alkalmazkodni kell az adott körülményekhez. Ez az élet feltétele.” Bálint gazda

Köszönettel

Temesvári Krisztián
polgármester